S obzirom na suvremene trendove u modernoj ljudskoj ishrani vrlo je izražen interes i potražnja kvalitetnog nerafiniranog bučinog ulja, kao prirodne, zdrave i punovrijednim sastojcima bogate hrane, najčešće kao dodatak salatama. Bučino ulje može se dobiti toplim i hladnim prešanjem. Bučino ulje zbog svojih hranjivih ali i ljekovitih svojstava ubraja se u "DJEVIČANSKO BUČINO ULJE", no prema novom Pravilniku o jestivim uljima i mastima pročišćeni tekst NN 11/19,117/21, novi naziv je DJEVIČANSKO ULJE. Prvi u Hrvatskoj smo dokazali da se DJEVIČANSKO BUČINO ULJE može proizvesti, bez dodataka suncokretovog ulja.
Ono sadrži malo bogatstvo nezasićenih masnih kiselina,beta karoten, vitamin E i kalij. Lecitin iz ulja pomaže u sprječavanju ateroskleroze i pozitivno djeluje na snižavanje kolesterola u krvi. Sadrži i lecitin, bjelančevine i salicilnu kiselinu. Svježe ulje sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina. Također sadrži vitamine B grupe, nezasićene masne kiseline, minerale (fosfor, kalcij, magnezij, kalij) te elemente u tragovima (željezo, cink, mangan).
• pozitivno djelovanje na prostatu muškaraca
• ublažavanje poteškoća u upalnim procesima urinarnog trakta
• poboljšava profil kolesterola u krvi
• djeluje kao prevencija ateroskleroze
• poboljšava imunološki sustav
• pozitivno utječe na vid
• pozitivno utječe na raspoloženje
• olakšava učenje i koncentraciju
• povoljno djeluje na crijevnu floru, koristi se za tretman sindroma iritabilnog kolona
• povoljno djeluje na ten kod djece
• povoljno djeluje na plodnost kod odraslih