Agroprom Patrčević

Faza 1:

Mljevenje bućinih koštica – moraju se samljeti u što sitniju smjesu.

Agroprom Patrčević

Faza 2:

Miješanje- samljevene sjemenke stavljaju se u miješalicu gdje se dodaje određena količina vode i kuhinjske soli, trajanje miješanja određuje se iskustveno, a mijesi se dok tijesto ne postane homogeno.

Agroprom Patrčević

Faza 3:

Prženje- tijesto koje smo dobili stavlja se u pržionik gdje se prži pri određenim temperaturama. Zagrijavanjem smjese lakše se postiže izdvajanje ulja, ali i specifična aroma i okus. Vrijeme koje je potrebno za prženje također se određuje iskustveno.

Agroprom Patrčević

Faza 4:

Prešanje- pržena smjesa stavlja se u cilindar hidrauličke preše pod tlakom, gdje se istiskuje do zadnje kapi bučinog ulja, a kao nusproizvod dobiva se bučina pogača.