O bundevama

Cucurbita pepo (porodica Cucurbitaceae) naziv je bundeve, buče, tikve. Postoji više od 800 različitih vrsta bundeva koja svoje porijeklo vuče iz Afrike i Sjeverne Amerike. Bundeva je nekada bila bitan izvor hrane Indijancima koja im je pomagala da izdrže dugu i hladnu zimu.

Smatra se da je upravo Kolumbo u Europu donio bundevu, gdje je prvotno služila kao hrana za stoku, ali danas se od nje pripremaju i razna ukusna jela, i neizostavno bučino ulje.

Sastav bundeve

Bogata je beta-karotenom, narančastim pigmentom koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A i tako služi kao antioksidans koji je potreban za očuvanje imunološkog sustava i sprječava razvoj malignih tumora. Također je i lako probavljiva, na 100g sadrži 90% vode, 1,1% bjelančevina, 0,1% masti i 5,5% ugljikohidrata, te samo 45 kcal. Uz beta-karoten tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo kojeg najviše ima u košticama.

Kalij važan za rad srca, fosfor i kalcij koji zajedno sudjeluju u izgradnji kostiju i zubi. Vitamini B grupe, B1, B2 i B6, koji su izuzetno važni za energiju i živce. Narodna medicina kaže da bundeva djeluje dobro izvana isto kao i iznutra, te ukoliko se napravi pire od „svježeg mesa“ bundeve i stavi se kao maska za lice suzit će pore i koža će ubiti sve vitamine i minerale. Dobra je za kožu sklonu aknama i miteserima.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve čine 10% ukupne težine ploda i imaju veću nutritivnu vrijednost od ostatka ploda. Sjemenke su bogate različitim vitaminima i mineralima. U šaki bučinih sjemenki zadovoljavamo pola dnevnih potreba prosječne osobe za aminokiselinama. Veliki su izvor bjelančevina koja u tom sjemenju uspoređujući s bjelančevinama u mesnom odresku ima više. Odličan izvor mnogih vitamina i minerala, posebno cinka i željeza kojeg golice imaju triput više nego „meso“ buče. Bučine sjemenke su u biljnom svijetu, uz laneno sjeme, najbolji izvor omega-3 masne kiseline,koje su nužne za mnoge tjelesne funkcije: vid, sposobnost učenja, koordinaciju, i raspoloženje.

Za suvremenu proizvodnju postaju sve zanimljivije sorte bundeva čije sjemenke nemaju ljuske takozvane GOLICE. Ove sjemenke sadrže 48-52% ulja