Naslovnica O bučinom ulju

Bučino ulje

S obzirom na suvremene trendove u modernoj ljudskoj ishrani vrlo je izražen interes i potražnja kvalitetnog nerafiniranog bučinog ulja, kao prirodne, zdrave i punovrijednim sastojcima bogate hrane, najčešće kao dodatak salatama.

Bučino ulje može se dobiti toplim i hladnim prešanjem.

Bučino ulje zbog svojih hranjivih ali i ljekovitih svojstava ubraja se u "DELIKATESNO ULJE".

Ono sadrži malo bogatstvo nezasićenih masnih kiselina,beta karoten, vitamin E i kalij. Lecitin iz ulja pomaže u sprječavanju ateroskleroze i pozitivno djeluje na snižavanje kolesterola u krvi. Sadrži i lecitin, bjelančevine i salicilnu kiselinu.

Svježe ulje sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina. Također sadrži vitamine B grupe, nezasićene masne kiseline, minerale (fosfor, kalcij, magnezij, kalij) te elemente u tragovima (željezo, cink, mangan).

Najbolje je ulje dobiveno hladnim prešanjem.

Hladno prešano bučino ulje može se usporediti s djevičanskim maslinovim uljem u pogledu proizvodnje. Dobiva se jednostavnim prešanjem bez obzira na to, najbolje je kvalitete i svojstava. Ulje je zelene boje i velike gustoće, i specifičnog okusa koji je sličan bučinim košticama. Postupak dobivanja tog ulja iako jednostavno ipak je dosta spor, pa je i cijena takvog proizvoda visoka.

Zagrijavanjem ulja može se dobiti bolji okus, ali se gube zdravi sastojci koje se hladnim prešanjem ne gube. Stoga možemo reći da se bučino ulje dobiveno hladnim prešanjem više koristi u svrhu ljekovitosti, a ulje dobiveno toplim prešanjem u prehrambene svrhe.

Ljekovito djelovanje bučinog ulja:

- pozitivno djelovanje na prostatu muškaraca

- ublažavanje poteškoća u upalnim procesima urinarnog trakta

- poboljšava profil kolesterola u krvi

- djeluje kao prevencija ateroskleroze

- poboljšava imunološki sustav

- pozitivno utječe na vid

- pozitivno utječe na raspoloženje

- olakšava učenje i koncentraciju

- povoljno djeluje na crijevnu floru, koristi se za tretman sindroma iritabilnog kolona

- povoljno djeluje na ten kod djece

- povoljno djeluje na plodnost kod odraslih